Godfried Vonk

Al werd was Godfried blij van tekenen! Op deze foto, waarop hij tekent aan een Hindeloper tafeltje, is hij 3 jaar.
Al vroeg werd Godfried blij van tekenen!

Al in zijn jeugd tekende Godfried kladblokken vol. Soldaten en cowboys speelden daarin een grote rol. Daarbij ontstond al snel de liefde voor letters. Hij leerde het gotische schrift door de letters uit facsimile getijdenboeken na te tekenen en later volgde de ‘humanistische minuskel’ en andere handschriften. De liefde voor typografie is sindsdien alleen maar groter geworden. Dat Godfried naar de kunstacademie zou gaan stond voor hem al vroeg vast.

Oorlogsstrip ‘USA verslaat Duitsland’, ca. 1974
Oorlogsstrip ‘USA verslaat Duitsland’, ca. 1974
Toen mijn wiskundeleraar op het gymnasium terloops mijn proefwerkblaadje bekeek terwijl hij langs de tafels surveilleerde, trok hij verbaasd zijn wenkbrauw op. ‘Wat wil je gaan studeren?’ ‘Kunstacademie’, antwoordde ik. Hij mompelde wat en trok zijn conclusies.

Later die week kreeg ik mijn proefwerk terug. Het blaadje was volgetekend met cowboys, paarden, zonnen, bomen en gezichten, maar geen enkele vergelijking of worteltrekking was er te bespeuren. Wiskunde was duidelijk niet ‘mijn ding’. Mijn cijfer? Een 9! Daarmee haalde ik net de voldoende die nodig was om over te gaan zodat ik het jaar daarna wiskunde kon laten vallen.

Soms kom je in je leven de juiste mensen tegen op het juiste moment!

Revolutie

Tijdens zijn studie ging hij werken in een kleine dorpsdrukkerij in Groessen, waar nog een oude Linotype loodzetmachine stond, en waar hij de folders van slagerij ‘De Bedroefde Koe’ nog met de hand zette. Zo heeft hij de ongelooflijke revolutie die zich in de grafische industrie heeft afgespeeld (en die nog steeds bezig is) van dichtbij meegemaakt: van vijfhonderd jaar hoogdruk en loodzetsel naar offset en fotografisch zetsel, en daarna de intrede van de desk top computer waarin volledige publicaties digitaal worden opgemaakt

De leerjaren

Na de academies in Arnhem en Rotterdam heeft Godfried enkele jaren samengewerkt met zijn docent en  ontwerper Evert van der Molen, waar hij zich verder heeft bekwaamd in ontwerpen op de computer. Hierna heeft hij vier jaar gewerkt bij Inpladi waar met name tijdschriften en boeken werden ontworpen en opgemaakt. ‘Productie maken’ stond hier voorop. Heel leerzaam, en het was een erg gezellige tijd, maar toch kriebelde het omdat hij voelde dat zijn talent er niet uit de verf kwam.

Godfried op bezoek in het atelier van Evert van der Molen
Godfried op bezoek in het atelier van Evert van der Molen

Zelfstandig

Toen een oud-studiegenoot en vriend hem vroeg of hij weer naar Rotterdam wilde komen om daar samen met hem en nog twee vrienden een eigen ontwerpbureau te runnen heeft hij ontslag genomen en is naar de havenstad getogen. Deze succesvolle samenwerking onder de naam Visual Lab, waarbij hij en passant het ‘zelfstandig ondernemerschap’ onder de knie kreeg, heeft ook vier jaren bestreken. En misschien had dat nog langer geduurd, ware het niet dat de gelegenheid zich voordeed met Marjorie Specht te gaan samenwerken.

Godfried op het dakterras van Ontwerpkantoor, juli 2003
Ontwerpkantoor is ontstaan op de Crooswijksesingel in Rotterdam

Van Rotterdam naar Aerdt

Sinds 2003 runt Godfried samen met Marjorie Ontwerpkantoor Vonk Specht. Zij hebben de skyline verruild voor groene weilanden en delen sinds 2006 in Aerdt huis en haard, honden en paard.

Ontwerpkantoor by night
Ontwerpkantoor by night